W dniu dzisiejszym udałem się do restauracji Wzorcownia by Wiesław Bober mieszczącej się w Fabryka Wełny Hotel & Spa w Pabianicach. To pierwszy laureat ZŁOTEGO WIDELCA ogólnopolskiego konkursu Polska od Kuchni z 2017 roku. Zdałem się na menu autorskie szefa kuchni. Na przywitanie dostałem Amuse Bouche z teriną z foie gras, z żelem z żurawiny i krokantem z pistacji. Na przystawkę carpaccio z ośmiornicy z koprem włoskim i salsą verde. Zupa, tórą mi zaserwowano to krem ze szczawiu z konfitowanym żółtkiem, pieczonym jarmużem i słonecznikiem. Na danie główne podano polędwicę wołową 55* na puree selerowym i palonym masłem, z młodymi warzywami i z piwnym demi glace. A na deser tartę z parowanym jogurtem, czarnym bzem i malinami. Muszę powiedzieć, że było to menu godne AMBASADORA MARKI ZŁOTEGO WIDELCA. To co można zjeść i zobaczyć na zdjęciach (dla tych którzy tam nie byli) świadczy o wirtuozerii i wielkim kunszcie Szefa Kuchni. Po prostu bajka… Waldemar Piórek.