Restauracja Sowa to wyjątkowe miejsce w samym sercu starego miasta Bydgoszczy. W karcie menu dania kuchni śródziemnomorskiej i polskiej, sezonowe specjały i wyborne wino.

Restauracja Sowa to jedno z dzieci rodzinnej firmy „Cukiernia Sowa”, która to sięga tradycji aż do roku 1946. Firma posiada też własną, zastrzeżoną markę czekolady oraz swoją markę świeżej, aromatycznej kawy, palonej metodą tradycyjną we własnej palarni.

Degustację rozpocząłem od kilku przystawek krewetki w sosie maślanym, greczynki nadziewane serem sałatkowym i szpinakiem podawane z sosem tzatziki, sałatka z panierowanym w migdałach kozim serem i piklowanymi warzywami.  Następnie przeszedłem do dań głównych Łosoś teriyaki z sałatą pak choi z makaronem ryżowym na mleku kokosowym oraz żeberka wieprzowe z sosem BBQ. Moje kubki smakowe zdobyły i najbardziej zapadły w pamięci wspaniałe żeberka oraz greczynki. Spróbowałem też burgera w bułce maślanej z własnej piekarni z oryginalnymi dodatkami oraz pizzę – bułka i ciasto idealne. Ucztę dopełnił deser beza z kremem mascarpone i świeżymi owocami oraz sernik mascarpone z malinami na gorąco i bitą śmietaną – mistrzostwo świata!

Podsumowując: restauracja, cukiernia, piekarnia na najwyższym poziomie! 

Nie sposób też nie wspomnieć o miłej obsłudze restauracji, która dopełniła całokształtu tej uczcie.  

Zdecydowanie polecam i ja na pewno tam jeszcze wrócę.