Krucza Coctail Bar w Warszawie odwiedził z wizytą jurorską ekspert kulinarny WIP Piotr Patlaszyński

Przy Kruczej w lokalu po zamkniętym barze Madame Szpakoska otworzył się nowy bar z koktajlami i przekąskami – Krucza Cocktail Bar. Lokal czynny jest codziennie (poza niedzielą) od 10.00 i od rana zaprasza na kawę, ciasta  wegańskie i przystawki, a popołudniami i wieczorami na autorskie koktajle i nalewki na bazie naturalnych składników, a także przekąski. Można tu zjeść  m.in. śledzia z pieczywem, pasztet z dziczyzny, pasztet wegański, tatar wegański, deski wędlin (w tym wędliny z dziczyzny) i serów, czy smalec ze skwarkami z pieczywem i kiszonym ogórkiem.

Ja z dań w menu wybrałem: smażoną PAK CHOI z sosem orzechowym na bazie mleczka kokosowego, z filetowaną pomarańczą i cebulką. GOFRA Z WOŁOWINĄ,  posmarowanego domowym sosem aioli, z wołowiną wolno gotowaną, sosem shri rachi, marmoladą z czerwonej cebuli, szpinakiem, pomidorkami cherry, sosem  serowy na bazie sera roquefort, ziemią z oliwek i zieloną oliwą. Trzecia moją przystawką którą zamówiłem była BURRATA  z  sera buratta, świeżym mixem pomidorów, pesto, sosem pomidorowym z trawą cytrynową, z mixem  orzechów, chipsem  z bagietki oraz pudrem  pomidorowym.

Z koktajli spróbowałem PALO SANTO COLINS, NEW CUBAN, PARFE AMOUR. Ale tego wieczoru wygrały:  WIŚNIOWY MANHATAN- wytrawno ziołowy, na bazie burbonu, likieru orzechowego i wiśniowego wermutu oraz TRUFEL NEGRONI – wytrawny, ziemisty, na bazie ginu, martini extra dry, martini fiero , gencjany i campari. Świetne miejsce na mapie Warszawy. Wrócę tam z przyjemnością. Szeroki wybór alkoholi,  można nawet potańczyć.