Najlepsze warszawskie restauracje już wybrane!
25 kwietnia w ekskluzywnym klubie AVIATOR na 10. piętrze Airport Hotel Okęcie odbyła się uroczysta gala czwartej edycja konkursu kulinarnego „Warszawa od kuchni”.

Jest to akcja, która spośród licznych warszawskich restauracji wyłania te najlepsze, do których chce się wracać. W tym roku statuetkę „Złotego Widelca” otrzymało 28. zasłużonych szczęśliwców. Ta całkiem liczna grupa laureatów powiększona została o dwie nowe kategorie: „Piekarnia Roku” i „Cukiernia Roku”.

Galę wręczenia nagród prowadził Ryszard Rembiszewski, który w wyjątkowym dla siebie stylu odczytywał interesujące uzasadnienia jurorów. Przyjęcie zakończyło się podróżą kulinarną przez różne kontynenty – uczestnicy gali mieli okazję spróbować potraw przygotowanych przez samych laureatów. Były m.in. specjalności kuchni hinduskiej, japońskiej, europejskiej oraz amerykańskiej. Jak co roku lokale oceniali blogerzy kulinarni, dziennikarze, osoby z dziedziny kultury, mediów i polityki. Recenzenci obserwowali jakość obsługi, wygląd posiłku, smak potrawy oraz różnorodność menu. Cenioną zaletą była również obecność potraw lokalnych. 

Akcja, organizowana przez Warszawską Izbę Przedsiębiorców, cieszy się poparciem wojewody mazowieckiego Jacka Kozłowskiego, prezydenta miasta stołecznego Warszawy Hanny Gronkiewicz-Waltz oraz marszałka województwa mazowieckiego Adama Struzika. Przedsięwzięciu towarzyszyła szeroka oprawa medialna.

IMG 4295

Laureaci:

1. TRATORIA BOCCONE UL.SIEDMIOGRODZKA 1
2. EXCLUSIVE RESTAURANT POD GIGANTAMI AL.UJAZDOWSKIE 24
3. LE VICTORIA BRASSERIE MODERNE UL. KRÓLEWSKA 1
4. ALEJE 3 AL. JEROZOLIMSKIE 3
5. RESTAURACJA POLSKA UL. 17 STYCZNIA 24
6. NAVONA UL.BITWY WARSZAWSKIEJ 1920R. NR 19
7. HALKA RESTAURACJA PO POLSKU UL.PUŁAWSKA 43
8. ZAJAZD U MIKULSKICH WIĄZOWNA IL.PARKINGOWA 18A
9. LA MAISON UL. CHŁODNA 15
10. PATERA UL.ŚWIĘTOKRZYSKA 36
11. GRUBA RYBA UL.SIEDMIOGRODZKA 1
12. RESTAURACJA LIBAŃSKA FENICJA
13. CZERWONY WIEPRZ UL.ŻELAZNA 68
14. FOLK GOSPODA UL.WALICÓW 13
15. UJAZDOWSKA AL.UJAZDOWSKIE 6A
16. FLORIAN UL.CHŁODNA 3
17. WIESZ CO ZJESZ PL.KONSTYTUCJI
18. VIVANDIER UL.ŁOWICKA 37
19. GRINGO BAR UL.ODOLAŃSKA 15
20. BRITISH BULLDOG PUB w London Stek House UL.KRUCZA 51
21. SUSHI ATELIER UL. KLIMCZAKA 17
22. GEORGE SAND w Hotelu Mazurkas UL. POZNAŃSKA 177
23. BIKE BISTRO UL.POWSIŃSKA 106
24. CHMIELARNIA UL. MARSZAŁKOWSKA 10/16
25. DZIKI RYZ ŻOLIBORZ PLAC INWALIDÓW 1O
26. DZIKI RYŻ MOKOTÓW UL. PUŁAWSKA 24B
27. WARBURGER UL.PUŁAWSKA/DĄBROWSKIEGO
28. SUSHI ZUSHI UL. Żurawia 6/12 

Piekarnia roku:

Przystanek Piekarnia

Cukiernia roku:

Sweet Concept

Patronatu medialnego udzieliły: TVP WARSZAWA, Polska Organizacja Turystyczna, dziennik METRO, Przedsiębiorcy EU, Portale: Onaonaona, News Gastro, Cytrynowo, ExtraProdukt, Trudny klient.pl, Magazyn VIP, The Warsaw Voice, Magazyn Restauracja, Magazyn Hotelarz , Magazyn Galeria Style i Smaki, Telewizja TV VIP.

Partnerem Głównym IV edycji akcji był: Bank Pekao SA.

Pozostali Partnerzy: BIG InfoMonitor, Klub Integracji Europejskiej, Portal JAMI-JAMI, Gastro Magic Wypożyczalnia, UNI. De Gusta Beer, Nalewki Staropolskie Majewski, Marka Baczewski, Marka MARANI, MG Media, Marka FORNETTI, BUCZER, Gilarski.Com, KochamWodę.pl, Marka Bahlsen.

21.04.2015 w Airport Hotel Okęcie zebrała się kapituła Konkursu "Smak Warszawy"

W skład kapituły weszli (od prawej):

1. Waldemar Piórek - Prezes Zarządu WIP. pomysłodawca i organizator WOK

2. Agnieszka Antkiewicz - z portalu Jami–Jami który przeprowadził konkurs w Internecie

3. Piotr Burczyk- aktor, prowadzący gotowanie w TVP w programie "Pytanie na śniadanie"

4. Szef Kuchni AIRPORT HOTEL OKĘCIE

wszyscy

Jurorzy oceniali dania ugotowane na podstawie przepisów zgłoszonych przez internautów.

Trzy dania zostały wybrane pośród ponad 20 przepisów.

 

Zwycięskie dania, które przypadły jurorom do gustu to:

1. Miejsce "Wątróbka panierowana boczkiem po warszawsku” - 10. pkt

2. Miejsce "Polędwiczki wieprzowe w pistacjach po warszawsku” - 9. pkt.

3. Miejsce "Polędwiczka wieprzowa podana z warzywami korzennymi z sosem grzybowym" - 5 pkt.

 

wątróbka - 1 miejsce

danie 1


polędwica - 2 miejsce

danie 2


polędwica w pistacjach - 3 miejsce

danie 3


Autorzy przepisów otrzymają nagrody:
Kosz wędlin ufundowany przez "Starą Wędzarnię”
Nalewki Staropolskie Majewski

 


Zaczynamy konkurs w którym szukamy Smaków Warszawy! Wystarczy, że przyślesz swój ulubiony przepis na jakieś danie, które kojarzy Ci się z Warszawą. Zgłoszenia przepisów przyjmowane są pod mailem Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. oraz na fanpage’u Jami-Jami! Do wygrania nalewki Staropolskie Majewski oraz kosze wędlin od firmy Olewnik i Starej wędzarni.
Regulamin konkursu na stronie 
www.jami-jami.pl w zakładce Konkurs.

http://jami-jami.pl/pl/contest 
http://blog.jami-jami.pl/
http://smakowite.jami-jami.pl/ 
https://www.facebook.com/JamiJamiPL

Konkurs jest integralnym elementem IV edycji akcji "Warszawa od kuchni", organizowanej przez Warszawską Izbę Przedsiębiorców. Akcja WIP, jako jedyna szczyci się poparciem władz miasta st. Warszawy i Samorządu Województwa oraz posiada szerokie wsparcie medialne. Jej celem jest mi.in.: przedstawienie gastronomii jako produktu turystycznego miasta, zarekomendowanie najlepszych warszawskich restauracji oraz prezentacja kuchni z różnych regionów świata.

Po ogłoszeniu wyników konkursu następuje gotowanie zwycięskich potraw. Może mieć ono miejsce w wybranej restauracji. Powstanie z tego relacja.


Edycja 2014

Rusza konkurs dla internautów "Smak Warszawy" w którym znany mistrz kucharski Pan Robert Sowa został Jurorem. Poza tym w skład jury weszli: Waldemar Piórek, prezes Warszawskiej Izby Przedsiębiorców, pomysłodawca akcji rekomendującej warszawskie restauracje "Warszawa od kuchni”, Julita Strzałkowska prowadząca portal wrzacakuchnia.pl oraz Barbara Tekieli dyrektor Stołecznego Biura Turystyki.

Konkurs jest integralnym elementem IV edycji akcji "Warszawa od kuchni", organizowanej przez Warszawską Izbę Przedsiębiorców. Akcja WIP, jako jedyna szczyci się poparciem władz miasta st. Warszawy i Samorządu Województwa oraz posiada szerokie wsparcie medialne. Jej celem jest mi.in.: przedstawienie gastronomii jako produktu turystycznego miasta, zarekomendowanie najlepszych warszawskich restauracji oraz prezentacja kuchni z różnych regionów świata.

Po ogłoszeniu wyników konkursu następuje gotowanie zwycięskich potraw. Może mieć ono miejsce w wybranej restauracji. Powstanie z tego relacja.

 

Zwycięzca konkursu Smak Warszawy - Kaczka na pieczonych burakach z puree z selera z sosem malinowo-żurawinowym.
Kaczka oraz dodatki idealnie ze sobą współgrają.
Przepis, który z pełną odpowiedzialnością możemy polecać.

kaczka

Przepis.

 

 

Prezentacja konkursu

Regulamin konkursu

Zapraszamy do zapoznania się z fotorelacją z obrad jury "Smak Warszawy".