W dniu 16.04 w siedzibie Organizatora zabrała się Kapituła konkursu ,,Smak Warszawy" w składzie:
- Waldemar Piórek - pomysłodawca konkursu, prezes Zarządu WIP
- Barbara Jończyk- ekspert kulinarny, prezes Klubu Integracji Europejskiej
- Piotr Gałecki – ekspert kulinarny WIP
wyłoniła laureata Nagrody Głównej konkursu ,,Smak Warszawy". Internauci przysłali 18 przepisów.
W wyniku głosowania (tajnego) jednogłośnie wygrała ,,BUŁKA ŚNIADANIOWA PO WARSZAWSKU” autor: Jerzy Wroński z Piastowa.
Autor zwycięskiego przepisu otrzyma nagrodę: zestaw Nalewek Staropolskich Majewski oraz zestaw przypraw firmy KAMIS. Gratulujemy.
BUŁKA ŚNIADANIOWA PO WARSZAWSKU
SKŁADNIKI:
- Bułka ,,murarka”
- 3 jajka od kurki ,,zielononóżki”
- Plasterek łososia
- Plasterek szynki dojrzewającej
- Sos winegret
- Miód
- Pomidorki koktajlowe
- Sałata roszponka
PRZYGOTOWANIE:
Bułkę kroimy na pół. Spód smarujemy cieniuteńką warstwą miodu i skrapiamy sosem winegret. Wstawiamy do pieca i leciutko podgrzewamy w temperaturze 150 stopni. W tym czasie robimy jajecznicę z trzech jajek. Wyjmujemy bułkę z piekarnika i wkładamy do środka jajecznicę. Całość dekorujemy na talerzu połówkami pomidorków koktajlowych i roszponką.