W dniu 16.04 w siedzibie Organizatora zabrała się Kapituła konkursu ,,Smak Warszawy" w składzie:

  • Waldemar Piórek - pomysłodawca konkursu, prezes Zarządu WIP
  • Barbara Jończyk- ekspert kulinarny, prezes Klubu Integracji Europejskiej
  • Piotr Gałecki – ekspert kulinarny WIP

wyłoniła laureata Nagrody Głównej konkursu ,,Smak Warszawy". Internauci przysłali 18 przepisów.


W wyniku głosowania (tajnego) jednogłośnie wygrała ,,BUŁKA ŚNIADANIOWA PO WARSZAWSKU” autor: Jerzy Wroński z Piastowa.


Autor zwycięskiego przepisu otrzyma nagrodę: zestaw Nalewek Staropolskich Majewski oraz zestaw przypraw firmy KAMIS. Gratulujemy.


BUŁKA ŚNIADANIOWA PO WARSZAWSKU


SKŁADNIKI:

  • Bułka ,,murarka”
  • 3 jajka od kurki ,,zielononóżki”
  • Plasterek łososia
  • Plasterek szynki dojrzewającej
  • Sos winegret
  • Miód
  • Pomidorki koktajlowe
  • Sałata roszponka

PRZYGOTOWANIE:
Bułkę kroimy na pół. Spód smarujemy cieniuteńką warstwą miodu i skrapiamy sosem winegret. Wstawiamy do pieca i leciutko podgrzewamy w temperaturze 150 stopni. W tym czasie robimy jajecznicę z trzech jajek. Wyjmujemy bułkę z piekarnika i wkładamy do środka jajecznicę. Całość dekorujemy na talerzu połówkami pomidorków koktajlowych i roszponką.