Jolanta Borowiec

Jolanta Borowiec AMBASADOR MARKI ZŁOTEGO WIDELCA

Od 10 lat kieruje stacją Polsat Café dedykowaną kobietom. Na przestrzeni tych lat dyrektor kanału wprowadziła na antenę stacji wiele programów dotyczących tematyki zdrowego stylu życia zanim zapanowała na nie moda. Między innymi nagrodzone „Zdrowie na widelcu” , czy „Grzeszki na widelcu”, w którym aktorka i propagatorka zdrowego stylu życia Ania Guzik w sposób nieco zabawny porusza tematykę żywienia. Programy nie tylko demaskują złe nawyki żywieniowe, ale opowiadają czego unikać, gdzie szukać zdrowych zamienników. Pokazują jak przygotować dietetyczne wersje lubianych potraw i tym samym jak uniknąć błędów żywieniowych. W Polsat Café nie mogło zabraknąć programów poświęconych odchudzaniu i diecie. „Jem i chudnę” – z aktorką Magdaleną Wójcik w roli prowadzącej pokazywał jak skomponować pełnowartościowe posiłki, które będą niskokaloryczne i pomogą zrzucić zbędne kilogramy. W kanale dla kobiet ważne miejsce miały programy poświęconych żywieniu dzieci. Dla młodych matek stacja przygotowała m.in. propozycję autorstwa Grzegorza Łapanowskiego „Misja stołówka”, w którym znany kucharz udowadniał, że jedzenie w przedszkolnych i szkolnych stołówkach nie musi być monotonne i przygotowane z żywności przetworzonej. Starał się zmienić myślenie o żywieniu zbiorowym, zaszczepić w rodzicach i dzieciach nawyki zdrowego odżywiania i wreszcie pokazać, że wspólne gotowanie może być świetną zabawą. Telewizja ma też w swojej ofercie pierwszy chyba w Polsce program kulinarny dla par – „Przez żołądek do serca”. Ewa Wachowicz i Witek Iwański doradzali, jak poprzez potrawy trafić do serca partnera oraz przygotować niebanalny posiłek. Jak przygotować romantyczną kolację dla partnera nawet jeśli umiejętności kulinarne ograniczają się do zagotowania wody. Stacja od początku swego istnienia do dziś namawia kobiety do dbania o siebie i swoją rodzinę na wszystkich płaszczyznach także proponując programy prozdrowotne, jak choćby „Przychodzi baba do lekarza” z Grażyną Wolszczak.

,, Myśląc o tej telewizji i tworząc ją chciałam, żeby ta stacja była przyjaciółką kobiety. Zależało mi na tym, żeby kobiety z całej Polski, nie wychodząc z domu, mogły się spotkać ze sobą przed telewizorem. Chciałam dać im poczucie wspólnoty, która pomaga odnaleźć w sobie siłę, a my - Kobiety nie jesteśmy słabe. Możemy być piękne, mądre, silne, wykształcone. Chciałam, żeby Polsat Café było właśnie takim spotkaniem z kobietami. Proponuję kobietom bardzo szeroki wachlarz tematów, które je interesują. Jest więc i moda i life style, zdrowie, uroda oraz świetne filmy dokumentalne .

Jolanta Borowiec

WIESŁAW BOBER Ambasador Marki Złotego Widelca

Należy do wąskiego grona najlepszych i najbardziej doświadczonych kucharzy w Polsce. Branża gastronomiczna zafascynowała go i pochłonęła całkowicie. Gotował dla artystów , ludzi świata polityki oraz Miss World. Popularyzował polskie smaki w Maso Corto we Włoszech , Kaprun w Austrii oraz wielokrotnie w Pradze. Doskonały kucharz pomysłodawca, organizator. Juror oraz laureat wielu konkursów kulinarnych. Współzałożyciel Klubu Szefów Kuchni : organizacji skupiającej najlepszych szefów kuchni w Polsce, którzy swą wiedzą służą branży gastronomicznej. Pierwsze szlify w trwającej blisko 30 lat karierze zawodowej zdobywał na Śląsku w Hotelu Olimpijski w Katowicach. Talent i wyszukany smak sprawiły, że w krótkim czasie został szefem kuchni i tak zostało do dnia dzisiejszego. Następny etap to praca w pięciogwiazdkowy Hotelu Belweder w Ustroniu oraz kolejno dwa czterogwiazdkowe hotele , w których zdobywał doświadczenie przez prawie 10 lat. Od 2015 r. kiedy to rozpoczął swoją przygodę z Hotelem Fabryka Wełny & SPA i Restauracja Przędzalnia w Pabianicach dzieli się swoim kunsztem kulinarnym. W pabianickim hotelu Fabryka Wełny stworzył autorskie miejsce szefa kuchni. Propaguje kuchnię polską tradycyjną połączoną z nowoczesną, inspiruje się klasycznym stylem francuskim oraz kuchnią myśliwską jako czynny myśliwy. Wolny czas spędza na polowaniach a przebywanie w lesie to dla niego doskonały relaks. Szkoli młodych adeptów sztuki kulinarnej. Stale współpracuje ze szkołami gastronomiczno-hotelarskimi. Ambasador Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu

Jarosław Uściński

JAROSLAW UŚCIŃSKI EKSPERT MARKI ZŁOTEGO WIDELCA

Szef kuchni i właściciel restauracji OLKUSKA7 oraz MOONSFERA, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, menadżer Reprezentacji Polski Kucharzy Profesjonalnych, wielbiciel i mistrz BBQ, członek drużyny BBQ Kings Polska z którą zdobył wicemistrzostwo świata. Jego autorskie dania w prowadzonych restauracjach zaskakują elegancją, oryginalnością i wyrafinowanym smakiem. Kocha kuchnie i uczciwość kulinarną.

Joanna Cieśluk

Joanna Cieśluk EKSPERT MARKI ZŁOTEGO WIDELCA

Jej roczny cykl życia podzielony jest na dwa sezony. Zimę spędza na Mazurach, gdzie jestem szefową szkoły narciarstwa i snowboardu Master, na stokach Pięknej Góry w Gołdapi. Latem wyjeżdża za granicę, gdzie pracuję w gastronomii. Już trzeci rok kontynuuje swoją przygodę z kuchnią w Irlandii, w pięknej, położonej nad samym oceanem, miejscowości Lahinch. Mimo jedynie 4-letniego doświadczenia, pracuje jako sous chef. Zdobywa tam nowe umiejętności w szybko rozwijającej się restauracji Tasty Station, która utrzymuje się na pierwszym miejscu na Trip Advisor już od dwóch lat. „Dwa sezony” dają jej idealną szansę na łączenie pasji ze sposobem na życie.

Jarosław Walczyk

Jarosław Walczyk EKSPERT MARKI ZŁOTEGO WIDELCA

Należy do grona najlepszych mistrzów kulinarnych w kraju. Gotuje według własnych przepisów, tworzy receptury dla przemysłu spożywczego, udziela konsultacji przy otwieraniu hoteli i restauracji, planuje zaplecza kuchenne. Zajmuje się kompleksowym wprowadzaniem produktów na rynek. Właściwą karierę rozpoczął na morzu, pracując na statkach pasażerskich pod międzynarodowymi banderami. Po zejściu na ląd, pracował w prestiżowych hotelach, jako dyrektor gastronomii i dyrektor hotelu.

Dziś swoim nazwiskiem firmuje karty menu w wielu lokalach. Swoją wiedzą dzieli się w autorskich felietonach na łamach prasy branżowej. Jest współzałożycielem i fundatorem prestiżowej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, gdzie pełni funkcję Prezesa fundacji. Zasiada w jury znanych konkursów kulinarnych, bierze czynny udział w rozwijaniu świadomości i wiedzy o branży.

Laureat nagród, kreowanie dawnych przepisów w nowej odsłonie 2013, Hermesa 2015, Szef roku 2015, najlepsza restauracja roku, Pracował w restauracji Strefa, gdzie otrzymał rekomendacja, dwa symbole sztućców Michelin Guide – Main Cities of Europe 2016 –Osobowość kulinarna 2016 roku i wielu nagród otrzymanych w poprzednich latach. Michelin Guide – Main Cities of Europe 2017 – Rekomendacja, dwa symbole sztućców. Obecnie jest właścicielem i szefem kuchni restauracji Pink Lobster w Warszawie, która otrzymała trzy sztućce plus i tytuł Szef Kuchni 2018 – region centralny.

Alicja Popek EKSPERT MARKI ZŁOTEGO WIDELCA

Pani Alicja Popek jest specjalistką od profesjonalnych audytów gastronomicznych. Wykonywane przez nią działania pozwolą znaleźć przyczynę spadku przychodów oraz zainteresowania klientów konkretną placówką. Ponadto jest w stanie ocenić wzrost kosztów operacyjnych i pomóc w rozwiązaniu problemów.
Proponowane przez nią zmiany podniosą efektywność i zyskowność lokali gastronomicznych przy pełnym wykorzystaniu potencjału biznesu gastronomicznego. Przeprowadzane audyty to najskuteczniejsza metoda umożliwiająca skrupulatną ocenę działalności gospodarczej.
W zakres audytu wchodzą:

  • jakość usług gastronomicznych;
  • zarządzanie personelem;
  • zarządzanie kosztami operacyjnymi,
  • zarządzanie gospodarką magazynową;
  • działania sprzedażowe i marketingowe;

Alicja Popek o swojej pracy :
„ Do każdego projektu podchodzę indywidualnie i profesjonalnie. Projekty są przygotowywane i adaptowane do każdego klienta inaczej. W zależności od danej działalności gastronomicznej, każdy audyt przebiega w inny, ale podobny sposób. Staram się w możliwie jak najszybszym czasie pomóc moim klientom, bo zadowolony klient, to szczęśliwy klient”

Anna Dębska

Anna Dębska Ekspert Marki Złotego Widelca

Redaktor naczelna www.GdzieZjesc.info® - jednego z największych przewodników po dobrych restauracjach w Polsce oraz współwłaściciel agencji AFMedia.pl. Od ponad 12 lat wspiera restauracje w poprawnym funkcjonowaniu, doradza w kwestiach jakości, poprawnej polityki marketingowej, czy relacji w załodze.

Jako Audytor Restauracyjny rozwiązuje realne problemy i usprawnia pracę wielu miejsc wymagających poprawy, a jako Krytyk Kulinarny wskazuje miejsca, które jakością i smakiem zasługują na wyróżnienie i polecenie czytelnikom. Prowadzi szkolenia dla właścicieli i managerów restauracji, podczas których aktywnie wspiera ich w rozwiązywaniu napotkanych problemów, wskazuje najnowsze trendy oraz skuteczne rozwiązania zagadnień jakości obsługi, dań oraz sprawnego i skutecznego promowania restauracji. Ceniona specjalistka, często zapraszana do mediów, jako ekspert branży gastronomicznej.


Ewa Drzewicka

Ewa Drzewicka EKSPERT MARKI ZŁOTEGO WIDELCA

Właścicielka pracowni Jula Smakula, dyplomowany cukiernik z tytułem mistrzowskim, specjalista w dekoracji tortów w stylu angielskim, miłośniczka tortów wielopiętrowych oraz anatomicznych figurek. Szkolona przez światowej klasy mistrzów jak Denis Zuev (anatomia), Dorothy Klerck(torty live size), Barbara Regini (figurki), Jordi Bordas (mistrz świata klasycznego cukiernictwa), Avalon Yarnes (torty nowoczesne), Beata Prusak oraz Iga Sarzyńska (lukier królewski), Tadeusz Branecki (florystyka cukiernicza), Monika Siewiert (aerograf w cukiernictwie)

Autorka tekstów i tutoriali do gazet cukierniczych, m. In. do „Cukiernictwo i Piekarstwo”. Trenerka w szkole kulinarnej Skład Bananów oraz Ambasador 92, organizatorka pokazów cukierniczych, od 2017 roku Ambasador firmy Kruszwica. Sędzia na konkursach międzynarodowych (2017 Mińsk)

Nagrody:

  • 2018 – srebrny medal i tytuł wicemistrza Europy na Mistrzostwach Europy w Dekoracji Tortów
  • 2018 – brązowy medal na Cukierniczych Mistrzostwach Polski
  • 2017 – złoto medal na konkursie w Birmingham Cake International
  • 2017 – brązowy medal i wyróżnienie na konkursie w Londynie Cake International
  • 2016 – złoty medal na konkursie w Birmingham Cake International
  • 2016 – brązowy i srebrny medal na Cake Festiwal w Katowicach

Dyplomy Państwowe:

  • 2013 – tytuł czeladnika cukiernictwa
  • 2017 – tytuł mistrza cukiernictwa
  • 2018 – tytuł instruktora praktycznej nauki zawodu

Ewa Drzewicka

Bartosz Adamski EKSPERT MARKI ZŁOTEGO WIDELCA

Przedsiębiora, laureat programu MasterChef , Twórca programu internetowego "Bartek bez przepisu"