Restauracja TRZY GĘSI w Krakowie w dzielnicy Kazimierz odwiedził ekspert kulinarny WIP Dariusz Zlewski.

To awangardowe choć bardzo nastrojowe miejsce z tematyczną kuchnią Polski. Dominują tutaj potrawy z gęsiny, które nawiązują smakiem i sposobem przyrządzania do tradycyjnej kuchni polskiej. Przystawka w postaci tapas z gęsi czyli wspaniałego chirozo, podwędzanego pasztetu, plastrów podwędzanego fermentowanego półgęska, paprykarza z gęsi podanego z gruszką musztardą wraz z świeżo wypiekanym na miejscu pieczywem zakomunikowała że może być dobrze. Ale tatar z dojrzewającej naszpikowanej solą piersi gęsi podanej z piklami, kiszonymi rydzami z gminy Uście Gorlickie oraz majonezem z czosnkiem niedźwiedzim dał komunikat, że będzie fantastycznie. Żurek z podwędzonej gęsi z ziemniakami palonymi oraz jajkiem wolno gotowanym wraz z rydzami kiszonymi, podrobami i kwaśną śmietaną wyśmienity. Danie główne TRZY GĘSI czyli: gęsi pipek, pierś na różowo oraz rolada, wraz z konfiturą z wiśni, kluskami leniwymi z podwędzanym twarogiem, kapustą czerwoną oraz czernicą marynowaną mistrzostwo.„Maczanka po krakowsku”, szarpana gęsia szpikowana paloną cebulą i solą z buktem pszennym wraz z sałatką z ogórków kiszonych z Porąbki Uszewskiej, jabłkiem i suski sechlońskiej w nalewce łozowskiej to też strzał w dziesiątkę. Przepiórka wolno pieczona przez osiem godzin z kaszą po krakowsku, prażonym ziarnem, pieczonymi ziemniakami oraz szparagami z młodą marchewką była również wyśmienita.Całości kulinarnej przygody dopełnił niezwykły w formie deser w postaci brzoskwini jako sernik podany z lodami i bezą oraz nalewka z wiśni i pigwy.Miejsce to zasługuje w pełni na odwiedziny z uwagi na niebanalny jadłospis i miłą atmosferę.. Odczuwa się ogromną dbałość o szczegóły w komponowaniu potraw, a obsługa jest na najwyższym poziomie. To kolejne miejsce na mapie kulinarnych podróży, które powinno się odwiedzić.