Od piątku, 28 maja restauracje i inne lokale gastronomiczne będą mogły przyjmować gości wewnątrz obiektów. Od 15 maja funkcjonują już, w reżimie sanitarnym, restauracyjne ogródki i tarasy. Warunki jakie muszą spełnić restauracje, aby móc przyjąć gości w piątek pod dachem to przede wszystkim może to być maksymalnie 50 proc. obłożenia.                        Ponadto obowiązuje dystans między stolikami (zajęty może być co drugi stolik, odległość między stolikami musi wynosić co najmniej 1,5 m – chyba że między nimi znajduje się przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika). Od 28 maja można będzie organizować imprezy okolicznościowe w limicie do 50 osób. Nie wliczają się do tego osoby, które zostały już w pełni zaszczepione przeciwko COVID-19. W praktyce oznacza to, że wesela, komunie i inne tego typu wydarzenia mogą zgromadzić znacznie więcej niż 50 gości.                   

W związku z tym 31.05. 2021 r.  rusza X Jubileuszowa edycja konkursu ,,Polska od Kuchni” .  O ZŁOTE WIDELCEE powalczą restauracje z całej Polski. Organizatorem jest Fundacja WIP Warto im Pomóc. W dotychczasowych dziewięciu edycjach do konkursu  Nominowano  blisko 3000 restauracji, 978 zgłosiło się , a 322 restauracje zostały laureatami.

zapraszamy na stronę  www.polskaodkuchni.pl