37 statuetek „Złoty Widelec" oraz 5 nagród specjalnych IX edycji ogólnopolskiej akcji promującej gastronomię „Polska od Kuchni" odebrali tegoroczni laureaci.

Po raz IX Fundacja WIP Warto Im Pomóc w ramach konkursu „Polska od Kuchni" nagrodziła Złotym Widelcem najlepsze restauracje w całej Polsce. Wręczono 37 statuetek w 9 kategoriach, w tym przyznano 5 nagród specjalnych. W dotychczasowych dziewięciu edycjach akcji nominowanych było ponad 3 200 restauracji, 978 z nich uczestniczyło w akcji, 322 laureatów odebrało nagrodę Złotego Widelca. Tegorocznym partnerem merytorycznym konkursu jest Europejskie Stowarzyszenie zrzeszające kucharzy i szefów kuchni w Zjednoczonej Europie, polski oddział Euro-Toques Polska (ETP).

Podczas uroczystej Gali, która odbyła się w warszawskiej Restauracji STIXX BAR & GRILL, wręczono 37 statuetek „Złotego Widelca" dla najlepszych restauracji w kategoriach: restauracja hotelowa i autorska, kuchnia polska, śródziemnomorska i międzynarodowa, orientalna, stek house i burger, bary bistro i cukiernie. Nagrodę dla Najlepszego Szefa Kuchni w Polsce 2020 otrzymał Marek Rybacki – szef kuchni restauracji mieszczącej się w Hotel & Restauracja SULBIN w Garwolinie. Najlepszą Restauracją Roku 2020 w Polsce została RESTAURACJA AKADEMIA z Warszawy. Wyśmienita, tajska kuchnia Restauracji THAISTREET by Magdalena Woźniak z Warszawy otrzymała tytuł Najlepszej Restauracji Kuchni Tajskiej Roku 2020 w Polsce. Odkrycie Kulinarne Roku 2020 to BURSZTYNOWA BISTRO z Warszawy, bistro specjalizujące się w daniach na bazie najlepszych w Polsce serów długodojrzewających Skarby Serowara - Bursztyn, Rubin i Szafir. Nagrodę w kategorii Eventowe Miejsce 2020 Roku otrzymała RESTAURACJA STIXX BAR & GRILL z Warszawy oferująca doskonałą kuchnię z całego świata, perfekcyjną obsługę, wyśmienite koktajle przy najdłuższym wolnostojącym barze w mieście.

Restaurację BONAPPETIT mieszczącą się na warszawskim Bemowie odwiedzi ekspert kulinarny WIP Paweł Koper. W recenzji czytamy: ,,Po raz kolejny miałem przyjemność odwiedzić wspaniałą restaurację BONAppetit, tym razem jako juror, uczyniłem to ze spokojem będąc pewien tylko miłego zaskoczenia. Tak też sie stało. Restauracja cały czas prezentuje wysoki poziom. Dzięki recepturom opartym na bazie tradycyjnej kuchni włoskiej wg. których są przygotowywane dania, można na chwilę przenieść się do słonecznej Italii. Odnaleźć ją można tutaj w unikalnych potrawach serwowanych przez Szefa Kuchni. Ich wyjątkowość podkreślana jest m.in. grzybami, dojrzewającymi serami oraz bardzo dobrze przygotowanym „wine pairing”. Zdecydowałem się zamówić tradycyjne ale i niepospolite dania włoskiej kuchni. Jakże miłym zaskoczeniem był sposób podania potraw, które wyglądały wyjątkowo wykwintnie, elegancko i oczywiście smakowicie. Uczta smaków sama w sobie była bardzo ciekawa i urozmaicona ponieważ spróbowałem większość dań z karty. Przystawki, sałatki, owoce morza serwowane w różnych odsłonach,  wspaniałe danie z Filet mignon przygotowany metodą sous vide zachwycą z pewnością nawet rodowitego Włocha. Przyznam, że moje serce skradł Stek z kalmara podany z vangole, mule i z grillowanymi warzywami w pikantnym sosie maślano-winnym.Przytulne, klimatyczne wnętrze, nastrojowa muzyka oraz unoszący się aromat potraw tworzą wspaniałą niepowtarzalną atmosferę, która powoduje, ze wraca się z przyjemnością do tego miejsca.”